De titel doet vermoeden dat we een tweetal concepten door elkaar aan het halen zijn: koken en klussen. We weten dat dit prima samen gaat, maar dit is niet de insteek van dit verhaal. Het is meer de veelzijdigheid van de accumachine welke wij onder de aandacht willen brengen.

In het geval van de accuschroefmachine zijn er verschillende toepassingsgebieden.

  • Schroeven;
  • Boren;
  • Klopboren;
  • Verzinken;
  • Mixen;
  • Zagen;
  • Frezen;
  • Schillen ( appel / aardappel).

De accuschroef-boormachine is veruit het meest voorkomende stuk elektrisch gereedschap op de bouwplaats. Dat komt door de veelzijdigheid van deze machine. De ontwikkeling in deze machines is voor de gemiddelde gereedschappenhandelaar niet meer bij te houden. Zo hadden we eerst een accu-capaciteit van 1,25 Ah en een aantal jaren later alweer aan 5,5 Ah. Daarnaast is de accusoort eerst veranderd van Nicd ( Nikkel Cadmium), naar Nimh (Nikkel Metaal Hydride) en vervolgens naar Li-Ion (Lithium Ion). Nu staan we aan de vooravond van de Aluminium accu-technologie. Het vermogen van de machine wordt door de leek vaak bepaald door te gaan kijken naar het voltage of wattage. Daarnaast zijn er ook mensen die denken dat het vermogen wordt bepaald door het aantal Ampères.

Niets van dit al bovenstaande bepaalt de hoeveel kracht die de machine heeft. Het komt bij de kracht vooral neer op het koppel. Zo zijn er 10.8 V-machines die sterker zijn dan 18 V-machines. En er zijn 400  Watt-machines die sterker zijn dan 1000 Watt-machines. Al met al is het kiezen van een schroefmachine echt iets voor de vakman. De vakman, die het grote geheel overziet. Een beetje hetzelfde speelt bij de telefoon abonnementen:  daar zie je door de bomen het bos vaak niet meer. Gereedschapskist.nl kan u uiteraard wegwijs maken alvorens u uw keuze maakt. Een schilder heeft immers een andere schroefmachine nodig als een timmerman. En dan zit er ook weer onderscheid in de ene timmerman en de andere, afhankelijk van de toepassing en de werkzaamheden die hij moet uitvoeren.

De machine kan, zoals gezegd, op vele fronten worden ingezet. Let wél altijd op hoeveel belasting die je kunt geven aan een schroefmachine. Dit laatste wordt vaak niet goed ingeschat. Men denkt met een 18 V-machine alles aan te kunnen, zoals gaten zagen, mixen en mengen. Laat u zich goed informeren, want men kan niet ongestraft alles met een en dezelfde machine doen.