Bohrmasch

Hand aangedreven boormachine

Heel vroeger had je de handboor, welke met een t-greep werd aangedreven. Daarna kwamen er boormachines met een zogenaamde omslag, om vervolgens een met de hand aangedreven boormachine op de markt te brengen, zowel met een slinger als met een pompbeweging. Maar de techniek stond niet stil. In 1895 kwam de allergrootste omslag en werd de eerste elektrische boormachine op de markt gebracht. Dit was een echte uitkomst voor het boren in metalen en steenachtige ondergronden en werd een zeer groot commercieel succes. Al snel werd er gekeken naar andere toepassingen en mogelijkheden. Uiteraard kwamen er verschillende manieren voor het vastzetten van de boor en/of de beitel, zoals:

Snelspanboorhouders: boorhouders met tandkrans en bijpassende sleutel.
SDS type , Plus , Max en Top.

De daarbij passende boren en of beitels vindt u nog steeds terug in de schappen, een enkele daargelaten. Weet u overigens wat de afkorting SDS betekent ? Steken - Draaien -  Sluiten. Een woord, dat dagelijks in de bouw wordt gebruikt, maar waar weinigen de betekenis van kennen. Een boormachine en of boorhamer wordt zeer veelvuldig in en om het huis ingezet. Soms goed, maar zeer vaak foutief. Ook hier geldt: laat de machine het werk doen (wat al vele malen vaker is verteld in onze blogstukken). Enkele tips voor langdurig en veilig werken volgen hier onder.

Te allen tijde zorgen voor het spanningsloos maken van de machine bij het verwisselen van hulpstukken.

Een boorhamer, zowel SDS plus als Max, kent een slagmechanisme, dat werkt als een krukas en een slag moet kunnen maken om optimaal resultaat te krijgen. Door te gaan hangen op de machine zal hij een kortere slag gaan maken en minder krachtig zijn. De boorkop is geheel open en de slagpen (niet in rechtstreekse verbinding met de zuiger, anders slaat de energie terug in de motor) zal dan ook rechtstreeks achter op de door u geplaatste boor of beitel slaan. Daardoor wordt de energie direct overgebracht op het te "breken" materiaal. Het principe van een boorhamer is dan ook het vergruizen en afvoeren van materiaal, dit in tegenstelling tot een boormachine welke snijdt en afvoert. Een andere tip is je arm rechtstandig achter de machine brengen (in het verlengde van). De meeste machines zijn uitgevoerd met een slipkoppeling, zodat je je pols niet kunt breken/beschadigen. Deze koppeling functioneert alleen als je hem met twee handen vasthoudt. Met één hand kun je niet zoveel kracht zetten, waardoor de beveiliging iedere keer in slaat.