Als gereedschappenliefhebber vallen me altijd weer een paar dingen op: de meer glimmende gereedschappen komen uit China, de wat 'schreeuwende' gereedschappen uit Amerika, de sexy gereedschappen komen uit Italië en de wat sobere gereedschappen uit Duitsland.

Over die laatste wil ik het met u hebben. Duitsland kent een zeer rijke historie wanneer het gaat om gereedschappen. U kunt vast en zeker (mits u een klusser of professional bent) wat Duitse merken noemen.
festool_accu_inval_cirkelzaag_invalcirkelzaag_tsc55_561704.1
" Qualität überlebt alles "

Het zijn vaak "oude" spelers die al de nodige jaren meegaan. Ooit heb ik iemand horen zeggen: "Qualität überlebt alles". Ik moet u zeggen: ik denk dat de beste man gelijk heeft gekregen. Geen kwalitatief groot Duits merk is in de afgelopen crisisjaren omgevallen en/of verdwenen van de gereedschappenmarkt. Dit ondanks de wat hogere prijsstandaard vergeleken met de zwaar concurrerende (veelal Aziatische) merken. Merken als Gedore, Stabila, Metabo, Festool, Rahsol, Zarges, Fein,  Bessey, Robert Bosch en Heuer blijven! Zo kunnen we pagina's vullen. Veel merken van handgereedschap komen uit de buurt van Remscheid, de stad waar alles draait om gereedschappen. Hier vindt u sinds 1967 ook het Duits gereedschappenmuseum. Duitsland heeft enorm veel betekend in de ontwikkeling en de evolutie van gereedschappen. Het land en haar fabrikanten zijn altijd sterk blijven innoveren.
975309-ZELFSTELLENDE TANG
Wist u bijvoorbeeld:

  • dat in 1895 het eerste stuk elektrische gereedschap werd ontwikkeld door Fein, in dit geval een elektrische boormachine?
  • dat Knipex vandaag de dag tot 40.000 stuks tangen fabriceert voor een wereldwijde afzet?
  • dat Bessey nog steeds (al 125 jaar)  marktleider is op het gebied van lijmtangen?
  • dat Robert Bosch in Europa de grootste leverancier is op het gebied van elektrische gereedschappen. ?

Ik denk dat we mogen concluderen dat inderdaad kwaliteit alles overleeft en dat dit zeker geldt voor de Duitse gereedschappen-industrie.