Ze zijn er in verschillende soorten en maten; de veiligheidsschoen.
Je voeten zijn één van de meest kwetsbare onderdelen van je lichaam. Deze moeten dus extra beschermd worden bij het uitvoeren van werk met een hogere risicofactor.

Veiligheidsklasse

  • S1: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, anti-slip zool en geschikt voor droge omstandigheden.
  • S1p: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, stalen tussenzool, anti-slip zool en geschikt voor droge omstandigheden.
  • S2: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, anti-slip zool en geschikt voor vochtige omstandigheden.
  • S3: Een schoen die voorzien is van een stalen neus, stalen tussenzool, anti-slip zool en geschikt voor vochtige omstandigheden.
  • S4: Werklaarzen die voorzien zijn van een stalen neus.
  • S5: Werklaarzen die voorzien zijn van een stalen neus en stalen tussenzool.

Welke veiligheidsschoen voor de horeca?

Bij het werken in de horeca is het van belang om goede, stevige en veilige schoenen te dragen. Ze moeten waterdicht zijn en een anti-slip zool hebben.

Veiligheidsklasse: S1, S1p, S2 en S3

Welke schoen voor de zorg?

Wanneer u in de zorg werkt is het van belang dat de schoenen voorzien zijn van een anti-slip zool. Daarnaast dienen de schoenen waterafstotend te zijn, denk aan speciale en veilige klompen.

Veiligheidsklasse: S2.

Welke veiligheidsschoen voor het magazijn?

Tijdens het werk in een magazijn zult u vaak te maken hebben met zware materialen zoals bijvoorbeeld een pallet. De kans bestaat dat er iets op uw tenen valt en een scherp voorwerp uw schoen binnendringt.

Veiligheidsklasse: S1, S1p, S2 of S3.

Welke schoenen voor het transport?

Voor het werken in de transport worden vaak hogere werkschoenen aangeraden. Voor de steun aan uw enkels. Ook is een anti-slip zool handig.

Veiligheidsklasse: S1, S1p, S2 en S3.

Welke schoenen voor de bouw?

In de bouw zijn werkschoenen nodig voor scherpe en zware materialen, steun aan uw voeten, anti-slip maar ook voor de warmte en / of de kou. Wanneer u in de bouw geen veiligheidsschoenen draagt, vergoed de zorgverzekering niks!

Veiligheidsklasse: Voor normale schoenen: S3. Voor werklaarzen: S5.

Welke werkschoenen voor metaalbouw?

Werkt u met metaal? Dan is het belangrijk dat uw schoenen ook bestand zijn tegen hitte voor bijvoorbeeld lassen.

Veiligheidsklasse: S3.

Aanschaf van een veiligheidsschoen

  • Koop de juist maat schoen: in tegenstelling tot een normale schoen is een veiligheidsschoen stug en niet flexibel. Dit is ook de reden dat veel mensen hun veiligheidsschoen een maat groter kopen maar let op, te groot kan ook gevaarlijk zijn. Bij de juiste maat schoen kunt u de tenen nog goed wiebelen.
  • Ga niet op uiterlijk af: de focus van de aanschaf van de schoen moet niet op uiterlijk liggen maar op comfort. Het is belangrijker dat de schoen niet mooi is en niet scheurt of knelt dan dat de schoen mooi is maar ook pijn doet aan uw voeten en te lomp zijn om te dragen.

Belangrijk

Verzorg uw veiligheidsschoenen goed. Een werkschoen kan lang mee gaan, als u er zelf goed voor zorgt. Laat de schoenen wanneer u ze niet draagt in een droge en goed geventileerde ruimte staan. Als ze vuil zijn, maak ze dan schoon met een vochtige doek of borstel.

Wanneer u een ongeluk met uw schoen heeft gehad, gooi ze weg!
Ook als u er geen letsel aan over heeft gehouden, het materiaal kan stuk zijn zonder dat u dit kunt zien. Zoals bijvoorbeeld een gebogen stalen neus.