Een bovenfrees en een schaafmachine, met beide machines kun je prachtige dingen doen. Dingen, die vroeger alleen door noeste arbeid te verkrijgen waren: het afvlakken en of profileren van een stuk hout. De dagen van de handschaaf liggen ver achter ons, uitzonderingen uiteraard daar gelaten. Resultaat wil men hebben en het liefst zo snel mogelijk. En dáár willen we vandaag over schrijven. Te vaak krijgen we hier een schaaf of een bovenfreesmachine ter reparatie aangeboden. Vaak met dezelfde klachten.
En het zijn altijd de machines, die het slecht doen:

- Schakelaar is stuk

- Machine is niet meer in balans

- Machine is doorgebrand

 

Ik kan u vertellen, dat u deze toestellen van een gerenommeerd A-merk, bij gewoon gebruik, jaren met veel plezier kunt bedienen. Vaak is het probleem, dat we te veel en te snel willen. Het betreft hier precisiemachines, welke met de grootste zorg ingesteld en behandeld dienen te worden. Zo is de meest gemaakte fout, dat de machine te diep wordt ingesteld, zodat hij te veel in een keer moet verspanen. Wat overigens tevens een verbrand werkstuk en bot gereedschap tot gevolg heeft. U heeft vast en zeker wel eens de uitspraak gehoord: “Laat de machine het werk doen.” Dat is daadwerkelijk het geval bij machines die draaien. Ik hoor u denken: "Welke machine draait er niet?" Wees zorgzaam met alle machines. Punt gemaakt?31-DP-00652

Een schakelaar gaat over het algemeen stuk, wanneer er te veel ampère doorheen gaat op een te kort moment. Oftewel, er wordt een te hoog vermogen verwacht van de machine.
Dat een machine niet meer in balans is, heeft te maken met het feit, dat u de machine te snel / te hard vooruit duwt.  Als een machine is doorgebrand heeft de schakelaar het te lang volgehouden en is uw wikkeling te heet geworden met als resultaat: doorgebrand en derhalve geen contact meer.

Veiligheid omtrent de schaafmachine en bovenfrees

Vaak zullen we op dit punt terugkomen, omdat er nog veel te veel ongelukken gebeuren tijdens het klussen. In het geval van de schaafmachine en bovenfrees geldt zeker:

- Zorg te allen tijde voor het spanningsloos maken van de machine bij het verwisselen van hulpstukken.

- Zorg ervoor, dat je met de schaafmachine of de bovenfrees niet in één keer te diep wilt gaan in het materiaal.

- Bij het wisselen van de frees deze zover mogelijk in het pengat stoppen.

- Machine eerst op toeren laten komen alvorens te frezen/schaven.

- Oordoppen en veiligheidsbril gebruiken.Gevaren zijn houtsplinters en geluid.

Als u dit allemaal opvolgt hoeft u niets te v(f)rezen….