Boormachines, schroefmachines, klopboren: ze hebben het bijna allemaal. Een links rechts schakeling. Vaak door het op en neer bewegen van een klein schuifje net boven de schakelaar heeft u de mogelijkheid om een machine linksom of rechtsom te laten draaien. Wanneer u gaat boren dient de schakelaar zo te staan dat de boorkop een rechtsdraaiende beweging maakt om zo het verspanen en afvoeren van de materialen te laten plaats vinden. Links rechtsWanneer u gaat schroeven en vooral schroeven uitdraaien, zult u de links-schakeling nodig hebben. Bij een boormachine heeft u dit niet vaak nodig, tenzij de boor is vastgeslagen en u deze er uit wil laten lopen. Als u de schakelaar naar links zet, zult u merken dat in de meeste gevallen de boormachine ( of schroefmachine) niet meer dan de helft van de kracht heeft, in vergelijking met de schakelaar naar rechts. Wat gebeurt er? Doordat je hier louter en alleen tegen het stroomcircuit zegt: “Andersom!”, verliest hij de kracht welke hij wel rechtsom heeft. Deze kracht is vaak nodig bij het losdraaien van bijvoorbeeld een vastgeslagen boor. Door het toepassen van draaibare koolborstelomschakeling worden de koolborstels weer haaks op het anker geplaatst zodat de machine weer maximale prestaties kent. Een koolborstel geleidt de stroom naar de collector. Een koolborstel is meestal samengesteld uit grafiet en koper of zilver. U herkent deze methode op de machine door een zeer grote schuif die je vaak rond het motorhuis ziet.

Omkeerbare koolborstels

Omkeerbare koolborstels

Door deze schuif van links naar rechts te verplaatsen zal de motor een andere draairichting kiezen en, zoals gezegd, alsnog zijn kracht behouden. In sommige gevallen meer dan handig! Dit kan tevens het prijsverschil verklaren tussen de ene en de andere boormachine omdat het realiseren van dit principe een stuk duurder is dan de standaardschakelaar.

Wat kunt u met deze informatie? Wellicht ne niet veel, maar een volgende keer als u overweegt een boormachine aan te schaffen welke ook wordt ingezet voor het losdraaien van iets, dan is het handig deze informatie te gebruiken. Andere redenen om een dergelijke machine aan te schaffen zijn bijvoorbeeld linksom verf mengen of of het veel moeten boren in houtachtige ondergronden. Persoonlijk zou ik dan overwegen eens te gaan kijken naar een boormachine die uitgevoerd is met een links-rechts schakeling, gebaseerd op het draaien van de koolborstels op het anker.