SDS-boren zijn een essentieel gereedschap voor elke klusser, bouwvakker of aannemer. Maar wat zijn SDS-boren precies en hoe onderscheiden ze zich van normale boren? In dit uitgebreide artikel bespreken we de voordelen van SDS-boren, de verschillende types (SDS Plus en SDS Max) en praktische tips voor gebruik.

De Werking van SDS-boren

SDS-boren, afkorting voor Special Direct System, werken samen met een speciale SDS-boormachine. Deze machine heeft een schacht die is ontworpen voor een snelle en eenvoudige wisseling van boren. De SDS-technologie zorgt ervoor dat de boor stevig op zijn plaats blijft tijdens het boren, wat resulteert in een efficiëntere en nauwkeurigere boorervaring. Dit in tegenstelling tot de normale boren, die vast worden gedraaid met een spansleutel.

Normale Boormachines versus SDS-boormachines

Normale boren worden vastgezet met een spansleutel of snelspanboorkop. Dit kan leiden tot losraken tijdens het boren, met name bij zwaardere klussen. SDS-boren daarentegen hebben aan twee kanten een uitsparing, waardoor ze stevig in de machine vastklikken en optimale grip en stabiliteit garanderen.

De Voordelen van SDS-boren

  • Efficiënter boren: Minder kracht nodig, snellere boortijden.
  • Nauwkeuriger boren: Minder trillingen, nauwkeurigere gaten.
  • Veiliger boren: Minder kans op losraken van de boor.
  • Duurzamer: Betere grip op het materiaal, minder slijtage.
  • Geschikt voor zwaar werk: Ideaal voor beton, steen en ander hard materiaal.
Boren-kopen_banner_gereedschapskist.nl

Verschillende Types SDS-boren

Naast de standaard SDS-boren, zijn er nog twee andere types beschikbaar, namelijk de SDS plus en de SDS Max.

SDS plus boren: voor nog meer gemak

De SDS plus boren hebben net als de gewone SDS boren een uitsparing aan twee kanten, maar daarnaast ook nog een extra gleuf. Deze gleuf zorgt ervoor dat de boor direct in de boorkop kunt plaatsen waardoor u niet hoeft te zoeken hoe deze boor in de kop moet.

Links is de SDS-Plus te zien, welke voorzien is van de sleuven voor de aansluiting. Rechts een normale, gladde boor.

Links de SDS-Plus boor voorzien van sleuven voor een betere aansluiting. Rechts een normale, gladde boor.

Let op! SDS boren passen niet in een SDS plus schacht of boorkop. Maar andersom kan het wel. SDS-PLUS boren passen wel in een SDS boorkop. Het is dus mogelijk om op de oudere boorkoppen de relatief nieuwere SDS-plus boren te gebruiken.

SDS-Max boren: voor het zware werk

De SDS-MAX versie is een vernieuwde versie boren en geschikt voor professioneel gebruik. Door het design van deze boren vervalt het slijpen van een boor. Deze boor kan tegen een stootje en is geschikt voor zwaar werk, je boort in enkele seconde in beton of steen. De boren worden voornamelijk gebruikt voor breek- en sloopwerkzaamheden en voor renovatie. Denk daarbij aan het verwijderen van een bijvoorbeeld een tegelvloer.

Ook een SDS-MAX boor heeft aan beide kanten twee uitsparingen. Daarnaast heeft deze boor een extra sleuf en een brede schacht. Wat resulteert een een extra sterke boor. Uitermate geschikt voor het zwaardere werk. SDS-MAX is verkrijgbaar in uitvoeringen voor boren en beitels.

SDS-MAX boren

Met een SDS-MAX boor, boor je in enkele seconden in beton of steen. Deze boren worden gebruikt voor breek- en sloopwerkzaamheden en voor renovatie. Zoals het verwijderen van een tegelvloer. De boor heeft een twee kanten een uitsparing waardoor de boor maar op één manier in de machine kan. De SDS-MAX boor heeft een extra sleuf en een brede schacht en daardoor is deze erg sterk en daarom geschikt voor het zware werk.

Verkrijgbaar in verschillende lengte maten: 320, 340, 520, 540 mm én verkrijgbaar in staffels, meerdere boren kopen voor een lagere prijs!

SDS-MAX beitel

Een beitel om inkepingen te maken in beton of steen. Ook wordt deze beitel gebruikt voor breek- en sloopwerkzaamheden en renovatie. Zoals bijvoorbeeld het slopen van een muur. De SDS-MAX beitel is voorzien van drie inkepingen, ook wel groeven genoemd, hiermee heb je extra veel grip op de beitel. Doordat de boorhamer veel kracht geeft is er een sterke beitel nodig.

Verkrijgbaar in verschillende soorten en maten:
• Puntbeitel
• Spadebeitel
• Spadebeitel gebogen
• Tandbeitel
• Gutsbeitel

Het Verschil tussen SDS-Plus en SDS-MAX

Het grootste verschil tussen de boren is de diameter. Een SDS-Plus boor heeft een diameter van 10 mm en een SDS-MAX boor heet een diameter van 18 mm. Bovendien is de schacht van de SDS-MAX boor extra stevig en meer geschikt voor zwaar werk. Een boor voor professioneel gebruik.

Alle SDS boren zijn ideaal voor het boren in beton of steen, maar door de extra stevigheid van de SDS-MAX boor kan deze iets beter tegen een stootje en heeft deze een langere levensduur. Daarnaast is het zo dat de SDS-Plus en SDS-MAX onderling niet uitwisselbaar zijn. Als je dit wel wilt is hier een extra boor adapter voor nodig óf een machine die een extra boorkop heeft.

SDS plus boren gebruiken met een SDS-MAX boormachine

Het is mogelijk om de SDS plus boren te gebruiken met een SDS Max Boorhamer. Door de SDS-MAX aansluiting mannelijk naar een SDS-PLUS vrouwelijke om te zetten met een verloopadapter. U kan dan de kleine SDS-plus boren gebruiken in SDS-MAX boorhamer. Deze adapter is nodig omdat de aansluiting van een SDS-plus boor ongeveer 8mm in diameter is, terwijl de SDS-MAX aansluiting rond de 22mm dik is.

Boren-kopen_banner_gereedschapskist.nl

Tips voor het Gebruik van SDS-boren

  • Kies de juiste boor voor de klus: Houd rekening met het materiaal, de gewenste boorgrootte en de kracht van uw boormachine.
  • Plaats de boor correct in de machine: Zorg ervoor dat de uitsparingen van de boor goed aansluiten op de schacht van de machine.
  • Oefen lichte druk uit: Laat de machine het werk doen en vermijd te hard duwen, vooral bij SDS Plus boren.
  • Gebruik een stofzuiger: Verwijder boorstof tijdens het boren voor een schonere werkomgeving.
  • Onderhoud uw boren: Reinig en droog uw boren na gebruik om roestvorming te voorkomen.

Boren met SDS? Laat de machine het werk doen!

Het verschil tussen SDS en normale boren is duidelijk. Maar wist u dat ook de werkwijze tussen SDS en normale boren verschilt? Bij SDS en SDS Plus boren is het namelijk belangrijk om de machine het werk te laten doen. Dit houdt in dat u tijdens het boren niet te hard moet duwen. Dit om te voorkomen dat de boor afbreekt. De SDS boor klikt zich namelijk vast in de boormachine. Mocht deze afbreken dan kan het zijn dat deze lastig te verwijderen is. Dit is met name het geval als de boor in de kop afbreekt, waardoor er niets meer uitsteekt.

SDS boren voor metaal of hout

Wij krijgen nogal eens de vraag of er ook SDS boren zijn voor metaal of hout. Die zijn er wel, maar niet in veel soorten , maten, uitvoeringen en merken. Dit komt omdat SDS boormachines vooral de functie hebben om te kunnen kloppen.  Klopboormachines, kloppen het steen of beton als het ware weg. Het volgende filmpje geeft hier een mooi weergave  van: de werking van een SDS boor en hakhamer.

Bij het boren in hout of metaal is het kloppen van een boormachines niet gewenst. Voor het boren in metaal en hout is vooral een scherpe boor nodig. De kop van de boor snijdt als het ware door het metaal en het hout heen.

SDS boren kopen

Als u op zoek bent naar een efficiënte en betrouwbare boren, dan is een SDS-boor, een SDS plus of SDS-max een uitstekende keuze. Met de verschillende voordelen die SDS-technologie biedt , kunt u sneller en veiliger werken dan ooit tevoren.

Mocht u nog vragen hebben over het verschil tussen SDS en normale boren. Of advies wensen bij het kopen van gewone normale boren, SDS-plus of SDS-Max boren. Bel of mail gerust met onze klantenservice. Ook voor een scherpe offerte bij de afname van grote aantallen.

Wij zijn bereikbaar op 0413 724999 of info@gereedschapskist.nl

Liever direct online boren kopen? Ga naar de online-shop.