Met vragen belt u
Contact via Whatsapp
of Whatsapp

Haakse slijper en zijn werking

Haakse slijpers: ze zijn er in het groot en klein, met hoog vermogen en met laag vermogen. Over deze machines valt ontzettend veel te vertellen.

Allereerst hebben we te maken met de verschillende diameters van doorslijpschijven en hun bijbehorende accessoires. Afhankelijk van deze diameters draaien de slijpers hun toerental. Erg belangrijk om te onthouden is dat er grote ongelukken mee kunnen gebeuren wanneer de veiligheid niet in acht genomen wordt. De meest voorkomende diameters met bijpassende toeren zijn :

De haakse slijper wordt veelvuldig in de staalbouw gebruikt.

De haakse slijper wordt veelvuldig in de staalbouw gebruikt.

Aan de hand van bovenstaand schema kunt u zien dat er een behoorlijk verschil is in toerentallen.

Gebruik altijd de juiste diameter doorslijpschijf

Wat gebeurt er in de praktijk: de beschermkap van een kleine haakse slijper wordt even los gemaakt en hierop wordt tijdelijk een wat grotere schijf geplaatst om zo alsnog het werk af te kunnen maken. De doorslijpschijven zijn echter allemaal gemaakt voor een bijbehorend toerental. U kunt zich voorstellen dat wanneer een doorslijpschijf van 180mm geplaatst wordt op een haakse slijper van 125 mm, er een gevaarlijke situatie ontstaat. Dit worden dan ware projectielen waar u niet mee te maken wilt hebben! Respecteer dus te alle tijde de bouw van een machine en neem nooit de beschermkap van het toestel om zo alsnog het karwei te fiksen.

Veruit de meest verkochte modellen zijn vandaag de dag de 125 mm en de 230 mm haakse slijpers. Vroeger werden de modellen met 115 mm en 180 mm schijf erg veel toegepast in de staalbouw.

Haakse slijper: een multifunctioneel apparaat

Met een haakse slijper kunt u tal van werkzaamheden uitvoeren. Uiteraard zult u dan denken aan het slijpen van steen, beton en staal. Maar tegenwoordig bestaan er reeds schijven welke geschikt zijn voor het zagen / slijpen van : aluminium, roestvast staal, PVC, hout , boomwortels, natuursteen, tegels, asfalt , kalkzandsteen, basalt, lava, poroton en gietijzer.

Populaire haakse slijpers

[products ids="6550,9822"]

Maar u kunt zoveel meer met een haakse slijper! Wat te denken van het boren van gaten met speciale diamantboren? U kunt zich voorstellen dat het toerental van deze machine in combinatie met een goede diamantboor u ontzettend snel gaten laat maken in beton en/of steenachtige materialen. Daarnaast kunt u met een haakse slijper saneren , afbramen of het toestel voorzien van een draadborstel.

Haakse slijper op accu.

Deze haakse slijper van DeWALT werkt op een 18 Volts accu en is zo te combineren met het andere accugereedschap van DeWALT.

Enkele tips voor veilig gebruik

Als tips willen we u de volgende aandachtspunten meegeven:

  • Houd de haakse slijper altijd goed en stevig vast;
  • Houd zicht op uw werk;
  • Draag te allen tijde een veiligheidsbril en nauwsluitende handschoenen;
  • Belast de machine niet zozeer dat deze in toeren gaat minderen (door te harde belasting);
  • Zorg dat uw omgeving veilig is en goed verlicht.

Wij wensen u veel arbeidsvreugde toe met een zeer multifunctionele machine!