Boren, ze zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Ze zijn los te koop, maar ze zijn ook te koop in een koffer waar soms wel 200 boren in zitten. Maar hoe weet u nu welke boor u waarvoor dient te gebruiken?
U kunt in een heel dingen boren zoals bijvoorbeeld; hout, steen of metaal.
Wilt u gelijk zien welke boren wij verkopen? Klik dan hier.


Graag meer lezen over boren? Lees hieronder dan verder.

Welke boor heb ik nodig voor steen:

Het is belangrijk altijd een eerst te kijken naar welk soort steen u in gaat boren. Voor harde steensoorten heeft u bijna altijd een betonboor nodig en voor wat zachter steen kunt u een steenboor gebruiken.


- De steenboor: gebruikt bij de meeste steensoorten. Is te herkennen aan de punt waar een soort van 'vleugels' aan zitten. Boort u in steen of een groot gat in uw muur? Dan is het verstandig eerst voor te boren met een kleinere steenboor. En daarna een grotere te pakken zodat u niet uit schiet.
- De betonboor: zoals de naam zelf al zegt, gebruikt u voor het boren in beton. Het verschil met de steenboor zit hem in de punt van de boor. Betonboren gebruikt men vaak in combinatie met een klopboormachine. De klopboormachine hakt het beton weg in plaats van schaven. Hierdoor is een bepaalde hardheid van de punt vereist.
- De tegelboor: gebruikt u onder andere voor metselwerk en tegels. Door de speciale punt is deze boor erg fijn om splintervrij en exact te boren in tegels.

Welke boor heb ik nodig voor hout:

Bij hout is het belangrijk te bepalen in welk type hout u gaat boren. Er zijn namelijk verschillende boren voor verschillende houtsoorten beschikbaar.


- De houtboor: is de standaard keuze voor het boren in hout. Een houtboor lijkt veel op de boor van steen met als uitzondering van een scherpe punt. Deze punt geeft meer stabiliteit. Erg fijn voor het werk dat meer precisie vereist.
- De slangenboor: deze heeft als duidelijke kenmerk de schroefdraad. Aan het eind van de boor zit een punt om het begin mee te maken, maar vervolgens wordt de boor in het hout getrokken door het schroefdraad. Het is verstandig om te boren op lage toeren zodat het schroefdraad zijn werk kan doen.
- De speedboor: dit is de juiste keuze wanneer u een groot gat boort. Bij een speedboor is het belangrijk dat u in een rechte hoek boort. Door eerst een klein gat te boren, kan de speedboor vervolgens in de juiste positie gaan boren. Erg geschikt voor dikke stukken hout.

Welke boor heb ik nodig voor metaal:

Voor het boren in metaal is vooral een scherpe boor nodig. De kop van de boor snijdt als het ware door het metaal heen. Let op! Door de wrijving die ontstaat met het staal wordt de boor erg heet.
- De metaalboor: voor algemeen gebruik. De boren kunnen gebruikt worden voor ongelegeerd en gelegeerd staal.

Vragen?

Heeft u nog vragen over welke boor u voor welke klus moet gebruiken?
Neem gerust contact met ons op: 0413-724999