Zijn de kit naden in uw badkamer toe aan vervanging? Wilt u uw plinten tegen de muur gaan plakken? Of u wilt iets vastkitten aan uw wand? Welke kit heeft u daarvoor nodig. In dit artikel leggen we u graag uit welke kit u waarvoor kunt gebruiken.

Kit voor badkamer

Voor de badkamer is siliconenkit geschikt. Siliconenkit kan gebruikt worden wanneer bijvoorbeeld de huidige kit naden los zitten rondom de badkuip, douchebak of wasbak. Een goede kitnaad is niet alleen belangrijk om water tegen te houden, maar ook voor de hygiëne in de badkamer of op het toilet.

Kit voor keuken

Om ervoor te zorgen dat er geen vuil en/of vocht in uw keukenkastjes komt, kunt u de voegen van uw aanrechtblad afkitten met siliconenkit. Door uw keuken op de juiste manier te kitten krijgt ook bacterie- en schimmelvorming weinig kans. Een keuken kitten is erg belangrijk voor zowel de hygiëne als het uiterlijk / uitstraling van uw keuken.

Kit voor ramen

Er gaan een paar belangrijke aandachtspunten aan vooraf: zorg dat het glas en het kozijn schoon en stofvrij zijn, ga secuur te werk en zorg dat er geen bubbels in de kitnaad komen. Let er wel op dat u de juiste kit gebruikt wanneer u uw ramen opnieuw gaat kitten. Door gebruik te maken van speciale beglazingskit voorkomt u isolatie- of vochtproblemen. Deze is speciaal gemaakt voor het afdichten van glas en ramen.

Kit voor buiten

Om buiten te kunnen kitten, heeft u speciale kit nodig. Dit komt door de weersinvloeden die het buiten moet weerstaan. Ook heeft de zon natuurlijk een behoorlijke invloed op de kit. Daarom moet deze ook UV bestendig zijn. Een geschikte kit om buiten te gebruiken is bijvoorbeeld de acrylkit. Hierbij is het wel belangrijk dat als u deze buiten gaat gebruiken, het droog is. De kit mag namelijk alleen gebruikt worden als het binnen 5 uur na toepassing niet gaat regenen. Daarna is hij weer- en regenbestendig.

Kit voor kozijnen

Om kozijnen af te kunnen kitten, kunt u het beste gebruik maken van acrylkit. Door acrylkit te gebruiken zorgt u ervoor dat de weersinvloeden van buitenaf niet naar binnen kunnen komen. Hiermee voorkomt u dus niet alleen isolatieproblemen doordat de kieren worden gedicht, u voorkomt er ook mee dat er vochtproblemen ontstaan rondom uw kozijn.

Kit voor hout

Om hout te kunnen lijmen kunt u het beste gebruik maken van constructielijm. Het grote voordeel van constructielijm is dat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houtlijm, ook andere materialen tegen hout kan lijmen. U kunt met de constructielijm bijvoorbeeld het hout ook tegen een kunststof of metalen oppervlak lijmen.

Kit voor plinten

Wanneer u nieuwe plinten plaatst, dient u deze aan de bovenkant te kitten zodat er geen vuil of vocht tussen kan komen. Dit kan met montagekit of High Tack. Zorg ervoor dat de plint en de muur goed schoon is. Dus dat er geen stof of viezigheid op zit. Let wel op dat u de kit altijd na strijkt, dit kan bijvoorbeeld met uw vinger, zorg dat uw vinger nat is, u het glad strijkt en daarna het restje kit van uw vinger af veegt aan een doekje.

Kit verwijderen

Het is belangrijk dat u de kit verwijdert tot de ondergrond. Voor het verwijderen zijn een aantal stappen nodig:
- Snijd met een breekmes zorgvuldig de kit randen weg. Let op dat u niet in de tegels of ander materiaal snijdt.
- Wanneer er nog kit achterblijft kunt u dit met een mesje loshalen.
- Ondergrond goed schoonmaken met kitverwijderaar of allesreiniger.

Kit overschilderbaar

Niet alle kitten zijn geschikt om over te schilderen. Kitten die wel overschilderbaar zijn, zijn bijvoorbeeld acrylkit en constructiekit. Bij glaskit zijn de mogelijkheden om over te schilderen beperkt. Hiervoor is het aan te raden om de verpakking goed te lezen welke verf u kunt gebruiken. Overigens zijn diverse soorten kit in verschillende kleuren beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een kit in de kleur grijs, jasmijn, zwart, wit of zelfs transparant. Door een gekleurde kit te gebruiken hoeft u deze vaak niet eens over te schilderen.

Veel gebruikte kit

Constructiekit

De constructiekit transformeert door een bruisende werking uit tot een sterk, duurzaam en elastisch rubber. Dat maakt het geschikt voor het kitten van voegen of lijmen van (bijna) alle bouwmaterialen. Constructiekit is goed overschilderbaar.

Toepassingen: verlijmen van delen die niet goed op elkaar passen. Ook te gebruiken voor (bijna) alle bouwmaterialen.

Glaskit

Wordt zoals de naam al aangeeft wordt glaskit gebruikt voor het afdichten van beglazing in kozijnen van hout, kunststof of metaal. Ook kan het goed gebruikt worden voor het afdichten van voegen tussen de vensterbank, het kozijn en de gevel. U kunt over glaskit heen schilderen met een speciale verfsoort.

Toepassingen: afdichten van beglazing in kozijnen van hout, kunststof en metaal.

Siliconenkit

Siliconenkit is elastisch, water- en temperatuurbestendig en wordt daarom vaak toegepast in badkamers en keukens. Het hecht goed op gladde oppervlakken. En een pluspunt: schimmels houden er niet van, dus het is goed te gebruiken op vochtige plekken.

Toepassingen: zeer goed te gebruiken in vochtige ruimtes zoals douche en badkamers.

Montagekit

De montagekit is een universele en elastische lijm om materialen tegen wand, vloer en plafond te monteren. De lijm is tegelijkertijd ook vullend en vult dus oneffenheden op, zodat ook niet precies passende verbindingen stevig gemonteerd worden. Montagekit is een echte alleskunner!

Toepassingen: een multifunctioneel product, geschikt voor lijmen en kitten voor binnen en buiten op alle ondergronden.

Acrylkit

Acrylkit, ook wel acrylaatkit genoemd, wordt gebruikt voor verschillende werkzaamheden in de bouw. Het grote voordeel van deze kit is dat deze zowel binnen als buiten toegepast kan worden. Let wel dat als u deze buiten gebruikt, deze verwerkt moet worden bij goed en droog weer. Het moet minstens 5 uur droog zijn na gebruik van de kit.

Toepassingen: het afdichten van voegen, naden en kieren bij deurkozijnen, raamkozijnen en vensterbanken. Maar ook voor trappen, plinten, wanden, plafonds of doorvoerleidingen. Niet geschikt voor blijvende natte ondergrond.

High Tack

De High Tack is een voorbeeld van een speciale kit- en lijmsoort die erg geschikt is voor veel klussen. Na het aanbrengen reageert de High Tack samen met het vocht uit de lucht en vormt het een duurzaam rubber.

Toepassingen: wanneer u iets wilt bevestigen en het direct vast moet blijven zitten. Zoals bijvoorbeeld MDF plinten.

Kitspuit

Wanneer u gaat kitten is het nuttig om daarbij een kitpistool aan de schaffen, in het kitpistool bevestigt u de kitkoker. Vervolgens kunt u door middel van knijpende bewegingen de koker leeg spuiten.

Vragen?

Zo ziet u maar, er bestaan verschillende soorten kit, en ook nog in verschillende kleuren. Kijk gerust eens op onze website om de verschillen te bekijken. Wanneer u er niet uitkomt welke kit voor u geschikt is, kunt u altijd contact met onze klantenservice opnemen via 0413-724999.