U bent op zoek naar een goede hamer voor uw doe-het-zelf klus. Maar hebt geen idee welke u het beste kunt gebruiken of te kopen. In de veelheid van de verschillende hamers die er zijn voor verschillende klussen, blijft het een zoektocht. Wij helpen u bij deze zoektocht.

Een hamer is handgereedschap wat absoluut onmisbaar binnen een werkomgeving. Hamers zijn er in verschillende materialen en afmetingen.
Bij de aanschaf is het belangrijk om te weten dat hamers met een houten steel en andere slag geven dan een hamer met een stalen steel. Bij hamers met een stalen steel is het uiteinde van de steel voorzien van een rubber handvat, dit handvat absorbeert de slag van de hamer.

Welke hamer voor kleine spijkers of spijkertjes

Voor kleine spijker of spijkertjes gebruikt u een bij voorkeur een kleine bankhamer met een vlakke kop.

Welke hamer voor plaatwerk

Voor plaatwerk gebruikt u een bankhamer met een bolle kop.

Welke hamer voor sloopwerk

Voor sloopwerk is de moker ideaal. Het slopen van muren en ook het klein maken van betontegels of bakstenen.
Bij metaalbewerking gebruikt men de moker voor het afhakken en/of doorhakken van bouten, moeren en klinknagels.

Waarvoor gebruik ik een bankhamer

Een bankhamer wordt vaak de "gewone hamer" genoemd. Het is een kleine voorhamer met een bolle of vlakke kop. De bolle variant wordt gebruikt voor het bewerken van plaatwerk. Voor werk aan de werkbank wordt gebruik gemaakt van een vlakke kop.

Toepassingen: gebruik voor kleine spijkertjes de kleinste bankhamer.

Waarvoor gebruik ik een klauwhamer

Een klauwhamer is een hamer die aan de ene kant een ronde, platte vorm heeft. Dit is gemaakt om geen afdrukken in hout achter te laten. Aan de andere kant is de hamer gebogen met een spleet in het midden. Deze spleet wordt ook de "klauw" genoemd. Het is een onmisbare hamer bij een timmerman of betonwerker.

Toepassingen: het is gemakkelijk om met de klauw spijkertjes ergens uit te trekken. Of materialen van elkaar te scheiden.

Tips

  • Houd het slagvlak schoon en vetvrij door het af en toe over een vel vlak schuurpapier te halen.
  • Onderhoud de houten stelen door ze minstens eenmaal per jaar in te smeren met olie.
  • Wanneer de houten steel los zit, zet de steel in een bak met water. De steel neemt het water op, waarna het zich uitzet.
Stanley_FATMAX_Klauwhamer_Next_Gen_Rechte_Klauw