Welke schroeven gebruiken of kopen?
Of u nu schroeft in een hout, gips of staal, voor ieder soort materiaal gebruikt u weer andere schroeven. Hieronder vindt u een overzicht van materiaalsoorten en welke schroeven te gebruiken.
De checklist om te bepalen welke schroeven het beste te gebruiken bij welk materiaal:
- Welk materiaal gaat u gebruiken?
- Gebruik voor binnen of buiten?
- Hoe dik is het materiaal?
Schroeven voor Hardhout
Voor hardhout gebruikt u RVS-schroeven of de schroeven van DynaPlus. Deze schroeven zijn gemaakt van gehard staal en hierdoor sterker dan RVS-schroeven.
Bij hardhout zit de uitdaging in het voorkomen dat schroeven afbreken. Wij adviseren daarom altijd voor te boren bij het schroeven in hardhout. Voorboren in hardhout doet u met beleid en bij voorkeur meerdere malen de boor in en uit het gat halen. Zo voert u al het hout uit het gat af en voorkomt breken van schroef en boor.
Toepassingsvoorbeelden: vlonders, terrasoverkappingen
Schroeven voor MDF
Voor MDF gebruikt u spaanplaatschroeven van 4Tecx of speciale MDF-schroeven. De speciale MDF-schroeven gaan gemakkelijker in het MDF. Voorboren is niet nodig en deze speciale schroeven zijn goed te gebruiken dichtbij de randen van het MDF. Kiest u voor spaanplaatschroeven. Boor dan de gaten voor om scheuren van het MDF te voorkomen.
Toepassingsvoorbeelden: kasten, speelgoed, badkamermeubels
Schroeven voor Douglas Hout
Voor Douglas hout gebruikt u zelfborende verzinkende RVS schroeven of vlonderschroeven van Dynaplus met speciale Anti-Roest-coating. Hierbij hoeft u niet voor te boren. De schroeven zijn namelijk voorzien van een boorpunt.
Toepassingsvoorbeelden: vlonders, terrasoverkappingen
Schroeven voor Steigerhout
Voor Steigerhout gebruikt u RVS-schroeven of speciale steigerhout schroeven. Bij het gebruik van RVS-schroeven dient u voor te boren. De speciale steigerhout schroeven zijn gemaakt van RVS of gegalvaniseerd waardoor ze niet roesten. Steigerhout schroeven worden ook wel vlonderschroeven genoemd. Deze schroeven zijn zelftappend, waardoor de schroef zichzelf in het hout draait. Voor boren is hierbij niet nodig, maar wel raadzaam om te testen. Het kan gebeuren dat de plank anders toch gaat splijten.
Toepassingsvoorbeelden: tuintafels, tuinstoelen, tuinbanken
Schroeven voor Eikenhout
Voor Eikenhout gebruikt u bij voorkeur RVS-schroeven omdat eikenhout looizuur bevat en dit corrosie kan veroorzaken. Daarnaast zijn er eikenhout schroeven die gemaakt zijn van gehard roestvast staal of zwaar verzinkt, waardoor ze niet roesten of breken in eiken of western red cedar. Voorboren is hierbij in principe niet meer nodig dankzij een bijzondere boorpunt.
Toepassingsvoorbeelden: vlonders, terrasoverkappingen, tafels
Schroeven voor Zweeds rabat
Voor Zweeds rabat gebruikt u RVS gevelschroeven. Gevelschroeven zijn ideaal om te gebruiken omdat de kop mooi in het hout verzinkt. En de schroeven dan nauwelijks nog zichtbaar.
Toepassingsvoorbeelden: schutting, terrasoverkapping
Schroeven voor Gipsplaat
Als u gipsplaten monteert dan gebruikt u gipsplaatschroeven. Dit zijn speciale zwart gefosfateerde schroeven die bestand zijn tegen gips en kalk zodat ze niet roesten. Dit in tegenstelling tot gewone verzinkte schroeven die op den duur bruine roest stipjes kunnen vertonen.
Toepassingsvoorbeelden: plafonds, vloeren, wanden, badkamers
Schroeven voor Metaal
Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal. En schroeven zich vervolgens vast aan het het onderliggende materiaal.
Schroeven voor Trespa
Gaat u met Trespa aan de slag, ook wel High Pressure Laminate (HPL) genoemd. Dan is het raadzaam om voor te boren en vervolgens Trespa schroeven te gebruiken. Vaak zijn deze schroeven al gecoat en voorzien van verschillende kleuren. Zodat de schroeven minder opvallen in de platen.
Toepassingsvoorbeelden: gevels, gevelbekleding en boeiboorden
Schroeven voor Staal
Voor het monteren van hout op metaal gebruikt u de vleugelboorschroef HECO-SC-S. Zonder voorboren monteert u hiermee eenvoudig hout op metaal. De speciale schroefpunt boort namelijk door hout en metaal. De schroef is geschikt voor buiten en is gemaakt van verzinkt RVS.
Toepassingsvoorbeelden: vlonders, voetbruggen, gevelconstructies en terrasoverkappingen
Schroeven voor Binnen of Buiten
Wanneer u een schutting, overkapping, vlonder of tuinhuisje bouwt heeft u schroeven nodig die geschikt zijn voor buiten. Het voornaamste is dat deze schroeven niet roesten. Daarom is het advies om voor buiten te werken met RVS schroeven. RVS staat voor Roest Vast Staal. En niet Roest Vrij Staal.
Hoe lang moet een schroef zijn?
De dikte van het materiaal waarin u schroeft bepaalt de lengte van de schroef. Uitgangspunt is 2 tot 2,5 keer dikte bepaalt de lengte van de schroef. Wanneer u een plank van 20 mm. vastschroeft doet u dit met een schroef van 40 of 50 mm. (4 of 5 cm.) lengte.
Veel gebruikte schroeven
Een overzicht van veel gebruikte schroeven bij gangbare materialen en klussen.
Spaanplaatschroeven
De spaanplaatschroef zegt het eigenlijk al; de schroef is bedoeld voor spaanplaten. Maar de schroef kan eigenlijk in vrijwel iedere (zachtere) houtsoort gebruikt worden. De spaanplaatschroef heeft een scherpe punt, een extra brede spiraal en een draad die tot vrijwel onder de kop loopt. Hierdoor snijdt deze gemakkelijk in het hout. Een ander groot voordeel van deze eigenschappen is dat er vrijwel nooit voorgeboord hoeft te worden. Hierdoor kunt u veel sneller schroeven. Tevens schroeft u met één accu veel meer spaanplaatschroeven dan een andere soort. De spaanplaatschroeven worden vaak ook universele schroeven genoemd.
Voordelige 4Tecx Spaanplaatschroeven.
Vlonderschroeven
De vlonderschroef is ook bedoeld voor houten ondergrond, maar dan met name voor terrassen en vlonders. Ook kunnen deze schroeven gebruikt worden voor verschillende soorten hardhout. Deze schroeven hebben als voordeel dat ze een scherpe punt hebben en daardoor makkelijk in het harde hout kunnen. Daardoor hoeft er vaak ook bij deze schroeven niet voorgeboord te worden. Tevens zullen deze schroeven niet roesten. Daarnaast hebben deze schroeven een kleine Torx kop. Hiermee hebt u meer grip tijdens het vastschroeven en valt deze kop mooi weg in het hout.
Voordelige Dynaplus vlonderschroeven
Gipsplaatschroeven
De gipsplaatschroeven worden gebruikt om gipsplaten tegen een houten of metalen ondergrond te schroeven. Deze schroeven zijn speciaal voor gipsplaten gemaakt en hebben als groot voordeel dat ze niet gaan roesten wanneer er gestuct wordt over de schroeven. Ook hebben ze een speciale coating waardoor ze niet afgeven aan de gipsplaat. Hierdoor zullen de gipsplaten niet verkleuren. Door de zogenoemde 'trompetkop' zullen de schroeven ook altijd vlak in de gipsplaat terecht komen. Waar u wel goed op moet letten is de aandrijving van de schroef. Een gipsplaatschroef heeft een PH schroefbit nodig, terwijl vele andere schroeven in Nederland een PZ schroefbit nodig hebben.
Voordelige 4Tecx gipsplaatschroeven
Kozijnschroeven
De kozijnschroeven zijn bedoeld om een kozijn vast te zetten op metselwerk of beton. Door de platte kop valt de schroef mooi weg en ondervindt u hier geen hinder van in het kozijn. De schroeven hebben een Torx schroefkop waardoor u veel grip hebt en de schroef makkelijk vastzet. Met het gebruik van deze schroeven hebt u geen pluggen nodig en hoeft u alleen voor te boren. Om de juiste lengte te bepalen, rekent u het totaal uit van de dikte van het kozijn en de inschroefdiepte. De boordiepte voor een kozijnschroef moet nog 10 mm langer zijn dan de inschroefdiepte.
Voor hard materiaal, zoals beton of kalkzandsteen is er een inschroefdiepte nodig van 30-40 mm. Bij zachter materiaal, zoals lichtbeton of puimsteen is er een inschroefdiepte van 50-60 mm nodig. Een voorbeeld; u hebt een kozijn met een dikte van 32 mm en een beton ondergrond. U hebt dan een schroef nodig van 72 mm (32 mm kozijn + 30 mm inschroefdiepte + 10 mm extra boordiepte).
Spenglerschroeven
Spenglerschroeven ofwel nokvorst schroeven worden met name buiten gebruikt en onder vochtige omstandigheden. Deze zijn weersbestendig, lucht- en waterdoorlatend door de EPDM afdichtring.
Met name geschikt voor buitengebruik en onder vochtige condities. Zoals plaatwerk op houten constructies, zonnepanelen.
Tellerkopschroeven
Deze houtbouwschroef heeft een brede tellerkop. En klemt hierdoor extra goed in het hout.
Voordeel is dat deze schroef zwaarder is te belasten waardoor er relatief minder schroeven hoeven te worden gebruikt. De kop is voorzien van een 6 puntige torxkop van het type T30. Hierdoor is deze schroef eenvoudig te bevestiging met een schroevendraaier of torxbitje.
Schroefbit
Er zijn in Nederland een aantal verschillende schroefbits, te weten PZ (Pozidrive), PH (Philips) en Torx. Hebt u een Torx aandrijving, maar een PZ schroefbit? Dan zal het niet mogelijk zijn om de schroef vast te draaien. Ook zijn er verschillende maten schroefbits. Hoe groter de schroef, hoe groter de schroefbit zal moeten zijn. Op onze site vermelden wij bij iedere schroef welke schroefbit u nodig hebt om deze goed vast te kunnen zetten.
Vind en koop de beste schroef voor uw situatie
Op onze site vindt u met behulp van deze blog en de filters de juiste schroef voor uw situatie.
Kijkt u toch liever samen met ons? Bel ons dan op 0413 - 724 999. Dan kijken we samen naar de beste schroef voor uw situatie.